Een aantal objecten in de tentoonstelling 'Voor het Voetlicht'

Tentoonstellingen

Tentoonstelling 'Voor het voetlicht': vragen over objecten uit het depot (5 juni t/m 25 juli 2021) 

Een museum laat veel objecten zien, maar heeft er vaak nog veel meer in het depot! Sommige objecten komen decennialang het depot niet uit: geen enkel ander museum vraagt ze te leen, het museum heeft er geen ruimte voor of heeft het al dubbel. Soms ziet het object er niet uit en moet het eerst toonbaar gemaakt worden, wat veel geld kost. Daarnaast is het soms zo dat het object gewoon bij geen enkel tentoonstellingsthema past. 

Kortom: Museum Stad Appingedam wil graag het depot opschonen en is benieuwd hoe u de objecten in deze tentoonstelling zou beoordelen: houden we het of niet? Is het object misschien ergens anders beter op zijn plek? 

Het roept ook vragen op over collectiebeleid van een museum: moet je een doofpot nog bewaren als elk ander historisch museum er al 6 in het depot heeft staan? Of de bekende sigarenplank? Maar over 50 jaar hebben andere musea ze misschien ook al verwijderd... en dan? 

Wij zijn benieuwd naar uw suggesties en uw oordeel en we nemen dat mee in onze vervolgstappen! 

 

 

Tentoonstelling 'Echt winters' (28 november t/m 28 maart 2021) 

In Nederland hebben we volgens velen tegenwoordig geen echte winters meer. Wanneer kon er nog een echte schaatstocht ondernomen worden? En wie herinnert zich nog de historische winters van 1979 en de ijzelwinter van 1987, maar ook de schaatsmarathon van 2012 die Appingedam landelijke tv-aandacht bezorgde? 
Kortom: waar vind je nog echte winters in ons land? De afgelopen maanden was die sfeer in ieder geval te vinden in het Museum Stad Appingedam, met een tentoonstelling onder de titel ‘Echt winters’. Er waren sfeervolle winterlandschappen van de Groninger kunstenaar Harry Meerveld te zien en allerlei objecten en foto’s die met de winter te maken hebben. Van ‘Voetstapjes in de sneeuw’ tot gebreide lange onderbroeken: de nostalgie van de winter roept bij iedereen herinneringen op.


De tentoonstelling was te zien tot en met 28 maart 2021. Door de coronamaatregelen was het helaas niet meer mogelijk om deze tentoonstelling te bezoeken, aangezien de musea gesloten bleven tot 5 juni 2021. We hebben daarom een digitale rondleiding gemaakt, zodat u toch nog kunt zien hoe de tentoonstelling er uit zag. De tentoonstelling is via onderstaande link te bekijken. 

https://youtu.be/S7mf5IKlG9g