Sint Nicolaas, geschilderd door Wyp Zanstra

Tentoonstelling

Tentoonstelling 'Bereiden en bewaren' ( t/m 1 maart 2020).

Wij vinden het zo vanzelfsprekend: we halen een kant en klaren maaltijd uit de vriezer of de koelkast, warmen hem op in de magnetron en in een mum van tijd zitten wij achter ons bord met eten. Wat een verschil met de vroege middeleeuwen en daarvoor, toen mensen er bijna een dagtaak aan hadden om in hun voedsel te voorzien. Hoe bewaarden ze voedsel eigenlijk? en wat aten ze toen? Welke methoden werden er uitgevonden om voedsel langer goed te houden? Voor veel mensen een feest van herkenning: de rijen met weckpotten vol groente en fruit.  Op de tentoonstelling is een keuken te zien van rond 1900, een keuken uit de jaren '50 van de vorige eeuw en een heuse voorraadkelder. Verder zijn er allerlei attributen te zien die met het bereiden, bewaren en nuttigen van voedsel te maken hebben, zoals oude receptenboeken en ook bijvoorbeeld Tupperware. 

 

Tentoonstelling 'Winterfeesten' ( t/m 5 januari 2020).

In een tijd dat veel tradities ter discussie staan, is het interessant om eens te zien waar al die gebruiken vandaan komen. Met name de wintermaanden geven daar aanleiding voor: Sint Maarten, Sint Nicolaas, Kerst, Oud en nieuw: ieder feest heeft zijn specifieke tradities. Voor Appingedam is met name Sint Nicolaas een belangrijke heilige: er zijn twee kerken die zijn naam dragen in de stad.